In 1872 besluiten een paar Noord-Hollandse boeren om samen zuivel te gaan maken; het begin van de coöperatie Melkunie. En samenwerken, dat doen ze nog steeds. Zo vormen onze melkveehouders nog altijd het hart van onze zuivelcoöperatie. En zoals de organisatie goed zorgt voor haar melkveehouders, zorgen onze melkveehouders goed voor hun koeien. Wie boer wordt, heeft namelijk veel liefde voor vee. Dag in, dag uit staat de boer klaar om de koeien te verzorgen: er moet niet alleen gegeten, gedronken en gemolken worden. Het gaat ook om schone ligbedden, en dagelijkse monitoring op gezondheid en gedrag. Een bijzondere zorgrelatie, waarbij dierenwelzijn en de gezondheid van de koe aan de basis staan. Gezonde koeien hebben niet alleen een beter leven, ze produceren ook melk van hogere kwaliteit. En dat is goed nieuws voor de koe, de boer en voor jou.
Voldoen aan sectorstandaarden
Onze melkveehouders weten van iedere koe wat de conditie van het dier is, of de koe een medische behandeling ondergaat én wat de kwaliteit van de melk van de specifieke koe is. Dat doen ze door elke koe een individueel nummer te geven, in overeenstemming met de sectorstandaarden. Een goed verzorgde en gevoede koe produceert namelijk op eigen kracht hoogwaardige en voedzame melk. Natuurlijk kan een koe alsnog ziek worden. In dat geval krijgen ze extra aandacht van de boer en indien nodig een dierenarts. De dierenarts beslist wanneer de behandeling is voltooid, en alles wordt altijd zorgvuldig vastgelegd. Alle melkveehouders werken daarom samen met dierenarts aan een bedrijfsgezondheids- en een bedrijfsbehandelplan. Zo verhogen we, op een verantwoordelijke manier, de kans op een succesvolle behandeling.
Aanvullend kwaliteitsprogramma voor extra aandacht aan dierenwelzijn
Tevens werkt Melkunie met een aanvullend kwaliteitsprogramma. Dat programma stelt hoge eisen aan de manier waarop onze melk wordt geproduceerd, op het gebied van melkkwaliteit, voedselveiligheid, milieu en natuurlijk dierenwelzijn. Zo wordt elke koe verplicht vier keer per jaar door onze boeren beoordeeld op verschillende gebieden: conditie, bewegingsscore, blessures en hygiëne. Zo’n beoordeling wordt eens per drie maanden in het systeem ingevoerd, maar natuurlijk houden onze melkveehouders hun koeien door observatie en door het bijhouden van de productie elke dag in de gaten. Zo testen ze bij iedere melking de melk. Op deze manier blijven ze de gezondheid van hun koeien in de gaten houden.
Ook werken een aantal van onze boeren met “halsbanden” voor het meten van de temperatuur en andere welzijnsindicatoren van de koe. Deze informatie biedt de mogelijkheid om direct in te grijpen bij eventuele gezondheidsproblemen. Dat is een belangrijk onderdeel van de procedures binnen het kwaliteitsprogramma. Het programma schrijft ook voor dat alle koeien een eigen ligbed moeten hebben in de stal, waardoor ze op elk moment liggend kunnen herkauwen. Hierdoor zorgen we voor een duurzaam en verantwoord beheer van onze melkveehouderijen, én de uitstekende kwaliteit van onze melk. Dit zijn slechts enkele regels binnen ons kwaliteitsprogramma. Wil je meer weten? Klik dan hier.
Weidemelk: minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei
Meer dan 80% van onze Melkunie producten komt uit de fabriek in Nijkerk. Hier maken we al onze dagverse zuivelproducten van Weidemelk. Weidemelk is afkomstig van koeien die van het voorjaar tot het najaar minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei lopen. Het weideseizoen loopt meestal van april tot november. Al onze Melkunie boeren hebben daarnaast vrijloopstallen waar de koeien zich vrij bewegen tussen het voedingsstation, de waterbak, de melkstal en hun ligbedden. Net als in de wei liggen de koeien in een vrijloopstal ongeveer 10 tot 14 uur om te herkauwen. In het kwaliteitsprogramma is het voor melkveehouders verplicht om voldoende ligplekken per koe te hebben. Ook moeten de ligbedden zacht zijn (ingestrooid met zacht strooisel).
Goede zorg voor de toekomst
Zorgen is rekening houden met de natuur én met de toekomst. Daarom reduceren we stap voor stap de uitstoot van de broeikasgassen die in onze hele keten vrijkomen. En werken we samen met onze partners BoerenNatuur, haar agrarische collectieven en stichting Trees for all aan het verbeteren van de biodiversiteit op en rondom boerderijen in Nederland. Van 2023 tot en met 2025 krijgt een geselecteerd aantal boerderijen een advies op maat. Vervolgens planten we 40.000 bomen en struiken op en rondom deze boerderijen*. Hier stopt het niet: zo zijn we druk bezig met een duurzamere melkstroom en duurzamere verpakkingen voor zowel Melkunie, Melkunie Breaker als Melkunie PROTEIN.
Een goede ontwikkeling is dat er ook vanuit de samenleving, naast aandacht voor natuur en klimaat, steeds meer aandacht is voor dierenwelzijn. Daarin hebben we al de nodige stappen gezet, en zullen we hard op blijven doorwerken. Want een gezonde koe, is goed voor iedereen.
*Dit geldt voor Melkunie melk (m.u.v. Halfvolle melk 2,5L), yoghurt, karnemelk, vla, pap, slagroom en Milk&Fruit.